Winterkleden

Bescherm uw boot tegen de weersinvloeden van de winter met een op maat gemaakt winterzeil. Uw boot blijft de gehele winter beschermd tegen regen, sneeuw en vuil. De winterzeilen worden op de boot gemeten zodat een zo strak mogelijk zeil ontstaat, die op alle scherpen punten van de boot zijn voorzien van versterkingsstukken. Hierdoor ontstaat er een stormvast geheel dat goed bestand is tegen de winter en uw boot niet zal beschadigen, zoals het geval is bij de goedkope dekkleden die niet op maat zijn gemaakt, zoals de foto van de boot hieronder.

Het aan te raden om de lange delen van het zeil te ondersteunen door middel van een houten balk. Dit is om het ontstaan van een waterzak tegen te gaan. Het vastmaken van een winterzeil is sterk afhankelijk van de boot, en waar de lijnen vastgemaakt kunnen worden bijvoorbeeld op een handrailing of op een scepter.In de zoom van het zeil word een lijn of band genaaid. Deze lijn dient er voor om het zeil goed gesloten te houden zodat de wind er niet onder kan slaan. Hieronder een voorbeeld dat op iedere boot een winterzeil te maken is.

Doeksoorten

Bij een winterkleed kunt u kiezen uit 3 soorten materialen. Hieronder staan deze materialen omschreven met hun voor en nadelen.

pvc doek

Bij pvc doek worden de naden gelast met hete lucht waardoor er een waterdichte naad ontstaat. Dit doek is een relatief zwaar doek (620 gram per m2) Dit heeft als voordeel dat het winterkleed een groot gewicht krijgt zodat dit van zich zelf al snel blijft liggen. Een nadeel van pvc doek is dat het niet ventileert. Dit probleem kan eventueel verholpen worden door in het winterzeil ventilatie kappen te maken. Pvc doek wordt gebruikt bij polyester of stalen schepen.

Stamoid light

Stamoid is een alternatief voor pvc doek. Dit materiaal is ruim de helft lichter dan pvc doek (250 gram per m2). Dit geeft andere eisen voor het maken van een winterzeil. Zo zullen er meer bevestigingslijnen op gezet moeten worden. Het voordeel van dit materiaal is dat het zeil lichter is en dus makkelijker aan te brengen is en strakker te spanne is. Ook ontstaat er bij het opvouwen een kleiner pakket zodat het zeil bij het opbergen in de zomer minder ruimte inneemt. De naden bij Stamoid worden genaaid met tape zodat er een waterdichte naad ontstaat. Alle andere eigenschappen zijn gelijk aan die van pvc.

katoen/polyester

Katoen/polyester is een doek geweven van 50% katoengaren en 50% polyestergaren. De eigenschap van dit materiaal is dat het een natuurlijke ventilatie heeft, zodat de ventilatie over het gehele winterkleed is verdeeld. Dit materiaal wordt vooral gebruikt bij boten van hout of boten met veel houten delen. Een nadeel van dit materiaal is dat het niet kleurecht is. Bij dit doek adviseren wij om eens in de twee seizoenen opnieuw te impregneren met “perosol” om de levensduur te verlengen.

Voor verdere vragen of voor het maken van een offerte kunt altijd contact met ons opnemen.