Winterkleden

Bescherm uw boot tegen de weersinvloeden van de winter met een op maat gemaakt winterzeil. Uw boot blijft de gehele winter beschermd tegen regen, sneeuw en vuil. De winterzeilen worden op de boot gemeten zodat een zo strak mogelijk zeil ontstaat, die op alle scherpen punten van de boot zijn voorzien van versterkingsstukken. Hierdoor ontstaat er een stormvast geheel dat goed bestand is tegen de winter en uw boot niet zal beschadigen, zoals het geval is bij de goedkope dekkleden die niet op maat zijn gemaakt, zoals de foto van de boot hieronder.

U kunt kiezen uit twee mogelijkheden nl: met staande mast of met liggende mast.

Een zeil met staande mast:

Het voordeel van dit zeil is dat de mast niet in de winterstalling gestreken hoeft te worden, dit verlaagt de kosten van het stallen. Daarentegen is een winterzeil met staande mast duurder in aanschaf. Dit komt doordat er meer tijd in de bewerkingen van bijvoorbeeld verstagingen gaat zitten. Bij winterzeilen met staande mast wordt de giek als steun gebruikt zodat er een goede afwatering ontstaat. Het nadeel van een winterzeil met staande mast is dat het lekwater via de mast en de verstagingen naar binnen kan druppelen. Doordat het bij grotere schepen vaak lastiger is om de mast te strijken worden hier vaak winterzeilen opgemaakt met staande mast.

Een zeil met liggende mast:

Het voordeel van een winterzeil met liggende mast is dat hierbij een waterdicht zeil gemaakt kan worden. Dit komt omdat er geen insnijdingen voor verstagingen, enzovoorts gemaakt hoeft te worden. Hierdoor is het zeil in aanschaf dan ook goedkoper. De mast dient dan gelijk als ondersteuningspaal voor het winterzeil. Het nadeel is dat in de winter de mast plat over de boot moet worden gelegd. Aangezien het bij kleinere boten makkelijker is om de mast te strijken worden hier vaak winterzeilen met liggende mast gemaakt.

Doeksoorten

Bij een winterkleed kunt u kiezen uit 3 soorten materialen. Hieronder staan deze materialen omschreven met hun voor en nadelen.

pvc doek

Bij pvc doek worden de naden gelast met hete lucht waardoor er een waterdichte naad ontstaat. Dit doek is een relatief zwaar doek (620 gram per m2) Dit heeft als voordeel dat het winterkleed een groot gewicht krijgt zodat dit van zich zelf al snel blijft liggen. Een nadeel van pvc doek is dat het niet ventileert. Dit probleem kan eventueel verholpen worden door in het winterzeil ventilatie kappen te maken. Pvc doek wordt gebruikt bij polyester of stalen schepen.

Stamoid light

Stamoid is een alternatief voor pvc doek. Dit materiaal is ruim de helft lichter dan pvc doek (250 gram per m2). Dit geeft andere eisen voor het maken van een winterzeil. Zo zullen er meer bevestigingslijnen op gezet moeten worden. Het voordeel van dit materiaal is dat het zeil lichter is en dus makkelijker aan te brengen is en strakker te spanne is. Ook ontstaat er bij het opvouwen een kleiner pakket zodat het zeil bij het opbergen in de zomer minder ruimte inneemt. De naden bij Stamoid worden genaaid met tape zodat er een waterdichte naad ontstaat. Alle andere eigenschappen zijn gelijk aan die van pvc.

Katoen/polyester

Katoen/polyester is een doek geweven van 50% katoengaren en 50% polyestergaren. De eigenschap van dit materiaal is dat het een natuurlijke ventilatie heeft, zodat de ventilatie over het gehele winterkleed is verdeeld. Dit materiaal wordt vooral gebruikt bij boten van hout of boten met veel houten delen. Een nadeel van dit materiaal is dat het niet kleurecht is. Bij dit doek adviseren wij om eens in de twee seizoenen opnieuw te impregneren met “perosol” om de levensduur te verlengen.

Voor verdere vragen of voor het maken van een offerte kunt altijd contact met ons opnemen.